Choklad är en av sakerna som hör julen till i många familjer. Tyvärr kan chokladen innehålla palmolja, som oftast innebär att regnskog skövlas och bränns. Svedjebruket och de resulterande skogsbränderna som ska bana väg för oljepalmerna har varit så omfattande i Indonesien att man i Singapore har uppmätt rekordnivåer av giftig smog. Kakaon är ofta producerad av barnarbetare och besprutas med farliga bekämpningsmedel. Som tur är kan vi fortsätta att mumsa choklad, utan att medverka till miljöförstöring och barnarbete, genom att välja ekologisk choklad som dessutom är Fairtrade-märkt.
EkoUtmaning nr. 10: Välj ekologisk och Fairtrade-märkt choklad och kakao.
Som vanligt får ni väldigt gärna tipsa oss om produkter, producenter och återförsäljare. Du kan tipsa oss här på bloggen, Facebook, Twitter eller Instagram. Utöver källorna i texten ovan, finns här lite mer läsning om palmoljan och barnarbetet på kakaoplantagerna: