Idag är det tydligen äggets dag och då fokuserar vi på att de som faktiskt lägger äggen ska ha det bra. Återigen är det djuren i en ekologisk produktion som har det bäst. Därför blir EkoUtmaning nr. 4: Köp ekologiska ägg.
Skulle du vid något tillfälle inte hitta ekologiska ägg kan du åtminstone kolla att hönorna inte har suttit instängda i en bur. ”-Hur ska jag kunna kolla det!?”
Jo, det är enkelt, alla ägg som säljs i butik inom EU ska ha en stämpel på sig som berättar en hel del om var ägget kommer ifrån och hur hönsen har haft det.
Första siffran kan vara 0, 1, 2, 3 och berättar om produktionsmetoden:
0 = Ekologisk produktion
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Inredda burar
Bokstäverna är en landskod där t.ex. SE står för Sverige, DK Danmark, DE Tyskland.
Läs mer om märkningen av ägg hos branschorganisationen Svenska Ägg här.
Läs mer om hur hönsen har det i en ekologisk äggproduktion på KRAVs hemsida.
Dessutom visar en rapport om livsmedelsproduktionens miljöpåverkan att ägg är en proteinkälla med låg klimatpåverkan. Läs rapporten här.