EkoUtmaning nr.13: Minska din köttkonsumtion.
Enligt Jordbruksverket har vår köttkonsumtion i Sverige ökat med 40 procent sedan 1990-talet. Men anledningarna till varför köttkonsumtionen istället borde minska är många, men vi sammanfattar i tre punkter.
- För djuren.
- För vår egen hälsa.
- För miljön.
Djuren
Kan det vara så att vi ibland ”glömmer bort” eller kanske förtränger att de där saftiga biffarna och filéerna varit levande varelser för inte så länge sedan? Levande varelser som alltför ofta har levt sina liv under vedervärdiga förhållanden, allt för att det ska kunna bli riktigt billigt kött till oss konsumenter. Här skulle det kunnat finnas en länk till bilder och filmer från köttindustrin som visar hur vidrigt kossor, grisar och kanske hästar har det, men vi väljer att ni får söka fram det själva, om ni inte redan har sett exempel på hur dåligt djur kan behandlas.
Vår hälsa
Under året som har gått har det kommit flera forskningsrapporter som visar stora hälsorisker med att äta för mycket kött och då främst rött kött som bl.a. ger förhöjda risker för hjärt- och kärlsjukdomar samt olika former av cancer.
Miljön
I en FN-rapport från 2008 framgår att boskapssektorn står för 18 procent av världens växthusgasutsläpp. För lite mer information om köttets inverkan på miljön titta gärna på Naturskyddsföreningens broshyr: Kött och klimat – Matens värstingar eller deras 5 frågor om kött.
Så hur minskar vi vår köttkonsumtion? Ett väldigt enkelt sätt är att haka på initiativet Köttfri Måndag och helt enkelt ha minst en hel-vegetarisk dag i veckan.
Se till att det köttet som du ändå kanske äter kommer från gårdar där djuren har haft det bra. Ekologiskt, KRAV-märkt, naturbeteskött eller närproducerat där du har chans att själv hälsa på hos djuren istället för importerat. Köttguiden.se har mycket bra information.
Till sist grattis till alla vegetarianer och veganer som redan klarat denna utmaning! Hoppas ni vill tipsa om bra köttfria måltider och kanske tar en alternativ utmaning att bjuda en köttätande vän på vegetarisk/vegansk middag.
Jag tror det är bra för vår hälsa att minska vår köttkonsumtion. Sedan gäller det också att välja rätt kött, och när det gäller klimatpåverkan kan det vilda vara ett bra val. Se t.ex. http://www.radron.se/artiklar/folj-signalerna-till-ratt-kott/